Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zmysłowe granaty

Błyskawiczne lody z mascarpone, z chałwą i pestkami granatu

Tradycyjne lody to dużo żółtek ucieranych z cukrem i połączonych ze śmietaną.

Reklama

Tutaj proponuję wersję ekspresową: aksamitny ser mascarpone, chałwę i pestki granatu.

Łatwy, ale efektowny deser, który można zrobić w kwadrans.

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut plus 4 godziny mrożenia

Stopień trudności: dla początkujących

Składniki: 250 g sera mascarpone, 120 g cukru pudru, łyżeczka naturalnej pasty waniliowej (lub cukru z prawdziwą wanilią), 80 g chałwy (waniliowej lub pistacjowej), nasiona z 1/2 granatu

1. Ser zmiksować z cukrem pudrem i wanilią (ale bardzo krótko i na małych obrotach, w przeciwnym razie z sera zrobi się masło).

2. Chałwę pokruszyć i połowę wmieszać w masę.

3. Przełożyć ją do plastikowego, zamykanego pojemnika.

4. Wierzch posypać nasionami granatu, delikatnie przemieszać masę, wsypać resztę chałwy i schować na kilka godzin (ok. 4) do zamrażarki.

5. Wyjąć około 15 minut przed podaniem, by lody lekko zmiękły.

6. Podawać oprószone chałwą i (opcjonalnie) polane melasą z granatu.

Tekst, zdjęcia i stylizacja: Eliza Mórawska

PANI 2/2015

Tekst pochodzi z magazynu

PANI

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama