Wydaje się, że zupy to najbardziej polskie ze wszystkich potraw. Nasza kuchnia oferuje ich całe bogactwo - od lekkich, będących przystawką, po cięższe i bardziej zawiesiste, które stanowią pożywny, samodzielny posiłek.
My proponujemy ich nowe, oryginalne wersje. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Na przełomie czerwca i lipca zbiera się zielone strączki groszku, który po zamrożeniu zachowuje wiele swoich odżywczych właściwości. Rośliny strączkowe to idealne źródło węglowodanów, białka i witamin B, A, C, E. Połączenie słodkiego groszku i aromatycznej bazylii jest szczególnie lubiane przez dzieci.
liczba porcji: 4
czas przygotowania: 60 minut
stopień trudności: dla początkujących
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka masła, 300 g zielonego groszku (może być mrożony), 50 g świeżej posiekanej bazylii, średniej wielkości cebula cukrowa (posiekana), 2 ząbki czosnku (obrane i posiekane), centymetrowy kawałek świeżego imbiru (starty na tarce), litr wywaru jarzynowego lub drobiowego
Do podania: ugotowany makaron, np. świderki listki bazylii sól i pieprz do smaku
1. Masło roztopić w garnku.
2. Dodać oliwę z oliwek, cebulę i czosnek. Poddusić 3-5 minut.
3. Dołożyć groszek, bazylię, imbir i dolać wywar.
4. Gotować na średnim ogniu przez 15-30 minut, aż groszek będzie miękki.
5. Doprawić solą i pieprzem, zmiksować partiami, część groszku można odłożyć i dodać do zupy tuż przed podaniem.
6. Serwować z makaronem, listkami bazylii i odłożonym wcześniej ugotowanym groszkiem.