Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Widelcem po mapie

Gazpacho z melonem i arbuzem

Ten najsłynniejszy chłodnik świata pochodzący z upalnej Andaluzji doczekał się mnóstwa interpretacji. W jednej z moich ulubionych podkręcam smak pomidorów słodkim arbuzem i melonem.

Reklama

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki: 700 g dojrzałych pomidorów (4-5 sztuk), 100 g ogórków gruntowych (2-3 sztuki), 1/4 małego melona (najlepiej odmiany kantalupa), 1/4 małego arbuza, mała czerwona cebula (lub szalotka), ząbek czosnku, 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, łyżka octu winnego, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1/2 pęczka bazylii, garść nachos

1. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Ogórki obierz. Melona i arbuza obierz ze skóry i usuń z nich pestki.

2. Wszystkie warzywa i owoce zmiksuj z pozostałymi składnikami, doprawiając zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Podawaj schłodzoną z nachosami, skropioną oliwą z oliwek.

Reklama

Reklama

Reklama