Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nowy zdrowy rok

Powitaj nowy rok wykwintnie, ale i zdrowo.

Czerwona kapusta w wersji gourmet? Dlaczego nie, szczególnie jeśli połączysz ją z grejpfrutem i granatem. Jest lekka, sycąca i zawiera tyle upiększających składników, że od ich ilości można dostać zawrotu głowy.

Sałatka z kapusty z grejpfrutem

Reklama

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • puszka zielonej soczewicy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • różowy grejpfrut
  • ziarenka z połówki granatu
  • 2 łyżki melasy z granatów
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • pęczek koperku
  • garść orzechów włoskich
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Kapustę poszatkuj. Wymieszaj z octem i szczyptą soli, odstaw, by zmiękła.

2. Grejpfrut obierz i usuń z niego gorzkie białe błonki. Miąższ rozdrobnij i dodaj do kapusty.

3. Dorzuć też pestki granatu, wypłukaną na sicie soczewicę, dodaj oliwę, melasę i syrop klonowy.

4. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

5. Na końcu wmieszaj posiekany koperek i uprażone orzechy.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje