Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa z boczniaków

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • sól, pieprz
  • cebula
  • listek laurowy
  • pół szklanki śmietana
  • 0,5 kg pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masło
  • 0,5 kg boczniaki
  • 1 łyżka mąka
  • kilka gałązek tymianek
  • pietruszka
  • 2 sztuki marchewka

Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, boczniaki pokroić w paski. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę, przesmażyć i dodać boczniaki. Smażyć kilka minut po czym zalać 2 l wody.

Reklama

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do gotujących się warzyw. Dodać przyprawy i pokruszony tymianek, gotować ok. 15 min. Gotową zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje