Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa dyniowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1/2 szklanki śmietana
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1,5 l wywar drobiowy
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki pestki z dyni
  • 1 kg (bez pestek i skóy) dynia

Dynię pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię i po chwili smażenia zalać wywarem. Gotować do całkowitej miękkości dyni i zmiksować.

Reklama

Zupę po zmiksowaniu należy jeszcze raz zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z małymi pierożkami mięsnymi (tortellini, ravioli), posypać pestkami dyni, polać śmietaną.


Wypróbuj też inne przepisy na dynię:
Ryżowe ciasto z dynią
Pikantna zapiekanka z dyni







Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje