Reklama

Reklama

Zupa drwali

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1/2 szklanki śmietana
  • 3/4 szklanki fasola
  • sól, pieprz
  • jajko
  • 2 l rosół wołowy
  • liść laurowy
  • 3/4 szklanki łuskany groch
  • 50 dag mięso mielone (wieprzowo-wołowe)

Groch i fasolę przebierz, opłucz. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na całą noc. Rano odcedź, dokładnie osącz na sitku. Włóż do dużego garnka, zalej rosołem. Dodaj liść laurowy i gotuj, na małym ogniu, aż fasola i groch staną się miękkie.

Reklama

W tym czasie mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wyrób. Z powstałej masy wilgotnymi rękami uformuj małe klopsiki. Ugotuj je osobno w lekko posolonej wodzie.

Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem (można dodać także odrobinę majeranku).

Gotową zupę rozlej do ośmiu talerzy. Do każdej porcji włóż po kilka klopsików. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany. Zupa smakuje najlepiej z ciemnym razowym pieczywem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje