Reklama

Zapiekanka drobiowa z brukselką

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 1-2 osoby

Składniki

  • 50 dag mielony indyk
  • sól, pieprz
  • łyżka olej
  • 1 szklanka śmietanka
  • vegeta
  • 1 szklanka mleko
  • łyżka masło
  • 30 dag brukselka
  • łyżka mąka
  • 2-3 duże ząbki czosnek
  • serek topiony śmietankowy

Mięso mielone przysmaż na oleju, bezpośrednio do mięsa wciśnij czosnek. Chwilę smaż razem. Przypraw solą i pieprzem. Brukselkę oczyść, wrzuć na 12 min do posolonego wrzątku, odcedź.

W natłuszczonej formie żaroodpornej rozsmaruj mięso, na nim ułóż brukselkę. W rondelku stop masło, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając powoli dolewaj mleko i śmietankę. Gotuj, aż sos zgęstnieje, dodaj pokrojony serek i rozpuść w sosie. Na koniec przypraw solą, pieprzem i vegetą. Sosem zalej składniki w formie. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200°C.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy