Reklama

Tradycyjna pascha

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki składniki:

  • 10 dag migdały
  • 12 dag masło
  • 2 łyżeczki kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa
  • 10 dag rodzynki
  • 5 jajko
  • skórka z cytryny
  • 1 kg twaróg
  • 20 dag cukier
  • 250 ml śmietana kremówka

Twaróg owiń gazą, zwiąż, zawieś nad garnkiem i pozostaw na całą noc, aby osączyć go z serwatki.

Następnego dnia masło roztop, ostudź i dodaj jajka, śmietanę oraz ser. Stale mieszając, podgrzewaj wszystkie składniki na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. Przestudź, mieszając drewnianą łyżką. Do letniej masy wsyp bakalie, skórkę otartą z cytryny oraz cukier i wymieszaj.

Formę (może to być nawet nieużywana doniczka) wyłóż gazą i napełnij przygotowaną masą. Przykryj talerzem i schładzaj 1 dobę. Paschę wyłóż na półmisek, przybierz kandyzowanymi owocami i migdałami.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy