Reklama

Reklama

Tort ambasador

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Ciasto

  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 szklanka mąka pszenna
  • 6 sztuk jajko
  • 1 szklanka cukier
  • 1 opakowanie kisiel cytrynowy

Składniki Masa

  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukier
  • 1 tabliczka gorzka czekolada
  • 40 dag masło
  • 3 szklanki mleko
  • 2 opakowania budyń waniliowy
  • 1 puszka brzoskwinie
  • 7 sztuk żółtko

Przygotować ciasto: jajka wbić do rondelka, dodać cukier. Ubijać w kąpieli wodnej, aż powstanie puszysta, kremowa masa. Wsypać przesianą mąkę, proszek i kisiel, wymieszać. Gotowym ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę, wierzch wyrównać. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C, krótko przestudzić. Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Reklama

W rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka z dodatkiem cukru. Żółtka rozkłócić z proszkiem budyniowym i resztą mleka, wlać do wrzącego płynu, wymieszać. Ponownie zagotować, przestudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, połączyć z letnią masą waniliową. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce, brzoskwinie osączyć, syrop zachować. Gotowy krem podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i połowę startej czekolady, a do drugiej - pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zupełnie zimny biszkopt przekroić na 3 krążki, każdy lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Blaty ciasta przełożyć przygotowanymi kremami, odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem obsypać brzegi pozostałą czekoladą, wierzch przybrać wedle uznania (np. owocami i galaretką).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje