Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z budyniem i jabłkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 10 dag cukier puder
  • 2 łyżki cukier
  • 5-6 sztuk jabłka
  • 1/2 litra mleko
  • 10 dag mąka pszenna
  • 3 żółtka
  • cynamon
  • 20 dag masło
  • budyń wanilowy

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 20 dag zimnego masła pokrojonego na małe kawałki. Mąkę z masłem posiekaj szerokim nożem. Następnie dodaj cukier puder oraz żółtka i szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 min.

Reklama

Budyń przygotuj (w mleku, nie wodzie) zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki lub ósemki i usuń gniazda nasienne. Oprósz je cynamonem wymieszanym z cukrem.

Schłodzone ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów (3-5 mm). Nie podsypuj ciasta mąką, bo będzie twarde. Pomagając sobie wałkiem, przenieś ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tart i dokładnie je w niej ułóż. Powinno równo przylegać do brzegów formy. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 8 min, zdejmij papier i groch, piecz jeszcze ok. 7 minut.

Na podpieczonej tarcie ułóż wydrążone jabłka (nacięciami do dołu), zalej budyniem (może być ciepły) i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje