Reklama

Reklama

​Szynka pieczona z glazurą

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • pęczek włoszczyzny,
  • 100 ml miodu pitnego,
  • łyżeczka goździków,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 100 ml jasnego sosu sojowego,
  • 100 ml miodu,
  • 2 łyżki Przyprawy do gyrosa Knorr,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżka soli morskiej,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 pęczka tymianku,
  • 1 surowej szynki wieprzowej z udźca,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki musztardy


  1. Szynkę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Rano ponownie zalej szynkę zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobioną włoszczyznę i sól, zagotuj.
  3. Usuń powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek oraz goździki. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, co jakiś czas dolewając wodę.
  4. Wyjmij mięso i przełóż je do brytfanki. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach co 1 cm. Wywar możesz wykorzystać do ugotowania zupy.
  5. Z miodu, miodu pitnego, brązowego cukru, sosu sojowego, musztardy i przyprawy Knorr zrób glazurę. Dzięki niej danie będzie się wspaniale prezentować i doskonale smakować.
  6. Tak przygotowaną glazurą polej mięso. Piecz je przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°stopni. Co jakiś czas polewaj mięso sosem. Gotowe mięso powinno mieć rumianą i chrupiącą skórkę. Szynkę podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Serwuj z gotowanymi ziemniakami.

Reklama

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje