Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sznycel z jajkiem sadzonym

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 5 sztuk jajko
  • 5-6 łyżek bułka tarta
  • siekana natka
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki olej
  • 2 łyżki masło
  • 40 dag udziec cielęcy
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki mąka pszenna

Mięso opłucz, osusz, pokrój w poprzek włókien na 4 kotlety. Każdy kawałek cielęciny lekko rozbij tłuczkiem wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Sznycle skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Kotlety oprósz z obu stron mąką strzepując jej nadmiar. Następnie panieruj w najpierw w roztrzepanym jajku, po czym w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej. Wyłóż mięso, smaż z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wbij pozostałe jajka. Umaż jajka sadzone (białko powinno być ścięte, a żółtko płynne). Posól, posyp zieleniną. Sznycle ułóż na ogrzanych talerzach. Na wierzchu każdego połóż jajko sadzone.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje