Reklama

Sałatka z makaronem ryżowym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka sos sojowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukier
  • 5 dkg grzyby mun
  • 2 sztuki kolorowa papryka
  • kilka liści szpinak
  • 2 łyżki olej
  • 1/2 opakowania makaron ryżowy
  • 1 sztuka pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnek

Makaron i grzyby zalać osolonym wrzątkiem (oddzielnie). Odstawić na ok. 30 min., po tym czasie makaron pokroić na mniejsze części, a grzyby w paseczki. Papryki oczyścić, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie paseczki. Pierś z kurczaka pokroić w słupki, cebulę i czosnek posiekać. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, i czosnek, dodać papryki i chwilę podsmażyć, pod koniec dodać liście szpinaku, zdjąć z patelni, schłodzić.

Na pozostałym tłuszczu szybko przesmażyć piersi z kurczaka, na koniec doprawić solą i pieprzem. Do makaronu dodać przesmażone warzywa, mięso i grzyby, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać, podawać w koszyczkach z ciasta filo.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy