Reklama

Rosół z kluseczkami z manny

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 mała sztuka cebula
  • 1 sztuka korpus z kurczaka
  • pęczek włoszczyzna
  • kilka ziarenek ziele angielskie
  • 2 sztuki listki laurowe
  • natka
  • 3/4 szklanki kasza manna
  • 1 sztuka żółtko
  • mały kawałek świeży imbir
  • sól, pieprz
  • kilka sztuk goździki

Kurczaka opłukać, włożyć do posolonego wrzątku. Dodać oczyszczone warzywa z włoszczyzny oraz listek laurowy, goździki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i obrany imbir. Dołożyć opieczoną cebulę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

Zagotować około 1/2 l wody, lekko posolić. Wsypać kaszę i mieszając gotować około 10 minut (kasza powinna stać się bardzo gęsta). Zestawić z ognia, wymieszać z żółtkiem. Szeroką płaską blaszkę przepłukać zimną wodą. Rozsmarować kaszkę. Pozostawić do wystygnięcia.

Zastygniętą kaszkę pokroić w kostkę. Po porcji włożyć do bulionówek. Zalać gorącym rosołem. Udekorować natką.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy