Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rafaello

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1/2 szklanki cukier
  • 25 dag mleko w proszku
  • 40 sztuk migdały
  • 1/2 szklanki woda
  • 2 duże wafle (andruty)
  • 35 dag wiórki kokosowe
  • 1/2 kieliszka likier malibu
  • 25 dag masło
  • sok z 1/2 cytryny

Migdały sparz wrzątkiem, poczekaj 5 minut i zdejmij z nich skórkę. Wafle lub ciasteczka zmiel na drobno w malakserze. Można je również włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Do garnka wlej wodę. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo dosypuj cukier, ciągle mieszając i gotuj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymany syrop odstaw do wystygnięcia.

Reklama

Syrop przelej do miski, dodaj mleko w proszku, 25 dag wiórków kokosowych, alkohol, sok z cytryny, miękkie masło oraz pokruszone herbatniki lub wafle. Wymieszaj łyżką lub mikserem (masa może być płynna). Wstaw do lodówki na 50-60 minut, by całość lekko stężała i łatwiej się formowała.

Po tym czasie miskę wyjmij z lodówki. Dłońmi z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego w każdą wkładając do środka migdał. Następnie starannie obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych. Rozłóż na talerzu i ponownie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowuj w lodówce.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje