Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rabarbar pod różową bezą

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Beza

  • 1/4 szklanki cukier
  • opakowanie kisiel wiśniowy
  • 25 dag margaryna
  • z 6 jaj białko
  • 70 dag rabarbar

Składniki Ciasto

  • 25 dag margaryna
  • 6 sztuk żółtko
  • 2 łyżki proszek do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 szklanka cukier
  • 3 szklanki mąka pszenna

Ciasto kruche: Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wyrobić ciasto i włożyć do zamrażarki na ok. 20 minut. Potem wyjąć z zamrażarki i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną blachę. Rabarbar obrać, pokroić i położyć na surowym cieście.

Reklama

Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać kisiel w proszku i wymieszać. Powstałą masę wylać na rabarbar. Bezę obsypać rozdrobnioną drugą częścią ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Reklama

Reklama