Reklama

Reklama

Puszysty sernik waniliowo-pomarańczow

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 5 dag orzechy włoskie
  • 4 jajko
  • 1 torebka cukier waniliowy
  • 3 torebki budyń waniliowy
  • sól
  • 3 pomarańcza
  • 125 ml mleko
  • 75 dag twaróg
  • 15 dag masło
  • 225 dag mąka
  • 375 dag cukier
  • olej do wysmarowania foremek

Pomarańcze polać wrzątkiem, wytrzeć do sucha, z jednej zetrzeć skórkę. Przygotować spód sernika: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać 7,5 dag cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę startą z pomarańczy. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki. Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na placek o śr. 32 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować olejem. Spód i brzeg formy wylepić ciastem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Na 30 minut wstawić do lodówki.

Reklama

Posiekać 5 dag orzechów włoskich. Pozostałe pomarańcze obrać ze skórki. Dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu powycinać cienkie cząstki. Z resztek wycisnąć sok.

Pozostałe 3 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg utrzeć z żółtkami, mlekiem i 20 dag cukru. Dołożyć posiekane orzechy oraz proszek budyniowy. Dodać cząstki pomarańczy. Wlać sok pomarańczowy. Masę serową rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec 45 minut. Upieczone ciasto studzić pół godziny w tortownicy. Potem zdjąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.

Na rozgrzaną patelnię wsypać pozostały cukier, wlać 3-4 łyżki wody. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Karmel wymieszać z resztą orzechów włoskich. Małe porcje masy nałożyć łyżeczką na folię aluminiową posmarowaną cienko olejem. Pozostawić do zastygnięcia. Wystudzony sernik pokroić na porcje. Udekorować orzechami w karmelu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje