Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pierogi z soczewicą

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Ciasto

  • 2 szklanki mąka
  • 2 dag drożdże
  • cukier
  • sól
  • 1 szklanka przegotowana woda

Składniki Farsz

  • 2 duże sztuki cebula
  • 1 szklanka czerwona soczewica
  • sól, pieprz
  • kolorowy pieprz
  • jajko surowe
  • 2 łyżki olej
  • majeranek
  • jajko ugotowane na twardo
  • 2 sztuki ziemniaki ugotowane w mundurkach

Umytą soczewicą zalać letnią wodą, odstawić. Następnego dnia ugotować, odcedzić. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, przestudzić. Posiekać jajko ugotowane na twardo. Soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, połączyć z cebulą i posiekanym jajkiem. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Wbić surowe jajko, wyrobić masę.

Reklama

Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować. Wycinać krążki. Na każdym układać po porcji farszu, zalepiać starannie, dociskając brzegi. Gotowe pierogi wrzucać porcjami na posolony wrzątek, przemieszać drewnianą łyżką i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, przepłukać zimną wodą.

Pierogi podawać polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane majerankiem. Po ostygnięciu można pierogi przyrumienić na oleju na złoty kolor i podawać gorące (będą jeszcze smaczniejsze).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje