Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczony kabaczek

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • vegeta
  • jajko
  • majeranek
  • 1 ząbek czosnek
  • 80 dag mieszane mięso mielone
  • 3 łyżki bułka tarta
  • pół opakowania mrożona włoszczyzna
  • kabaczek
  • cebula

Składniki Sos

  • 1 ząbek czosnek
  • 1 kartonik przecier pomidorowy
  • olej
  • cebula
  • bazylia
  • cukier
  • sól, pieprz

Kabaczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odkroić jeden koniec, wydrążyć środek. Mocno rozgrzać olej na dużej patelni, dusić na nim posiekaną cebulę, czosnek i włoszczyznę około 8 minut na małym ogniu nie przerywając mieszania. Całość odstawić do przestygnięcia.

Reklama

Do warzyw dodać mielone mięso, wbić jajko, wsypać tartą bułkę. Przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, vegetą i majerankiem. Przygotowanym farszem wypełnić kabaczka. Zawinąć w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową. Piec około godzinę w temperaturze 200°C.

Przygotować sos: na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Zalać przecierem pomidorowym, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gotować około 5 minut na małym ogniu. Kabaczka wyjąć z folii, ułożyć na półmisku, odkroić 2-3 plastry, polać drobiną sosu. Pozostały sos przelać do sosjerki, podawać osobno.

Reklama

Reklama