Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczarki w occie balsamicznym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • sól
  • 100 ml ocet balsamiczny
  • 1 kg drobne pieczarki
  • 4 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 pęczek świeża bazylia
  • 4 ząbki czosnek
  • 4 sztuki liść laurowy
  • 4 strączki suszona chilli
  • 4 gałązki świeży rozmaryn
  • 1 łyżka kapary

Pieczarki wytrzeć ściereczką, czosnek obrać, zioła opłukać. Ocet wymieszać z oliwą, dodać gałązki ziół, czosnek i 1 łyżeczkę soli. Dolać 400 ml wody, zagotować. Do wrzątku włożyć grzyby, gotować pod przykryciem przez 3 minuty, kilka razy ostrożnie zamieszać. Pieczarki wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać zioła, kapary i strączki chilli. Marynatę ponownie zagotować, zalać grzyby, słoiki zakręcić, odstawić na min. 2 dni.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje