Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pasztet z kurcząt

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 5 dag masło
  • 6 sztuk udko z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  • 15 dag słonina
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • szczypta rozmaryn
  • 2-3 sztuki jajko
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wytrawne białe wino
  • 15 dag cielęcina
  • 1 sztuka cebula
  • szczypta szałwia
  • 1 łyżka bułka tarta
  • 2 łyżki mieszanka posiekanych ziół
  • 1 szklanka bulion
  • 10 dag wątróbki drobiowe

Kurze udka natrzeć sokiem z cytryny, szałwią i rozmarynem, zostawić na pół godziny, po czym w płaskim rondlu zalać gorącym bulionem i gotować ok. 40 min pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Przestudzić, zdjąć skórę, wyjąć kości. W rondlu stopić łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, włożyć pokrojoną cielęcinę i 10 dag pokrojonej słoniny, skropić winem, dusić pod przykryciem ok. 20 min, po czym dodać wątróbki i mięso z udek razem z bulionem, w którym się dusiły. Gotować na dużym ogniu ok. 5 min, aby odparować nadmiar płynu, przestudzić, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką, wbić jaja, dokładnie wyrobić masę.

Reklama

Foremkę lekko posmarować masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć cieniutkimi paskami słoniny (5 dag), napełnić przygotowaną masą, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasztet piec 30-35 min. Ostudzić, posypać ziołami, lekko docisnąć. Podawać np. z sosem śmietanowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje