Reklama

Reklama

Panzanella - sałatka prosto z serca Włoch

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • ocet z czerwonego wina Monini Aceto Rosso
  • filety sardeli
  • 4 sztuki pomidory
  • oliwa smakowa Monini Basil
  • 40 dag dwudniowy albo trzydniowy chleb pszenny
  • kilka sztuk kapary
  • bazylia do dekoracji
  • biała lub czerwona w zależności od upodobań cebula
  • pieprz do smaku

Czerstwy chleb kroimy na grube kromki, a te na spore kawałki. Przygotowujemy miseczkę, w której będziemy mieszać wszystkie składniki. Musi być odpowiednio duża.

Reklama

Wlewamy do niej 1/4 - 1/2 szklanki oliwy smakowej Monini Basil, dodajemy dwie łyżki stołowe octu z czerwonego wina Monini Aceto Rosso. Możemy dodać mniej lub więcej zgodnie z naszymi upodobaniami, a także dodać odrobinę wody. Wsypujemy do tego zioła, np. prowansalskie i kawałki chleba, dokładnie mieszając je z płynem.

Do tak przygotowanego chleba dodajemy pozostałe składniki. Pokrojone na osiem części pomidory (wcześniej wycinamy z nich zdrewniałą część przy ogonku, możemy je też sparzyć i obrać), kapary, filety anchois i pokrojoną w piórka cebulę.

Całość posypujemy pieprzem do smaku, a każdą porcję dekorujemy listkami bazylii. Anchois i kapary są bardzo intensywne w smaku, więc nie należy przesadzać z ich ilością. Filety sardeli są też przeważnie słone, w związku z tym dodawanie soli do potrawy nie jest konieczne.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje