Przejdź na stronę główną Interia.pl

Niebiański tort truskawkowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 250 g twarożek
  • 1,2 kg truskawki
  • 2 szt jajko
  • 175 mąka
  • 50 ml mleko
  • 4 łyżki konfitura truskawkowa
  • 125 g + 1 łyżka cukier
  • 50 g gorzka czekolada
  • 1 lyżeczka proszek do pieczenia
  • 3 płatki żelatyna
  • 400 g śmietana 30 proc.
  • 125 g masło
  • szczypta soli
  • 4 op. cukier waniliowy

Mleko podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, roztopić, ostudzić. Masło utrzeć ze 125 g cukru, cukrem waniliowym i solą. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Ciasto nałożyć do natłuszczonej okrągłej formy (26 cm), wyrównać i piec w 175 st. C przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić. Ciasto uwolnić z formy. Ściąć cienko wierzch ciasta i pokruszyć.

Reklama

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Spód ciasta posmarować konfiturą i umieścić w pierścieniu tortownicy. Kilka truskawek przeciąć wzdłuż i ustawić na spodzie ciasta powierzchnią cięcia do pierścienia. Pozostałe truskawki ustawić na spodzie ciasta.

Twarożek wymieszać z łyżką cukru i cukrem waniliowym (3 op.). Śmietanę ubić. Żelatynę odcisnąć, roztopić, wymieszać z 4 łyżkami twarogu, a następnie z resztą. Wmieszać bitą śmietanę i nałożyć na truskawki. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Dekorować truskawkami i okruszkami ciasta.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje