Reklama

Nalewka z wiśni

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 0,5 l czysta wódka 45%
  • 1 l spirytus 95 proc.
  • 40 dag cukier
  • 1 kg wiśnie

Dojrzałe wiśnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować. Owoce wsypać do dużej szklanej butli lub słoja, zalać spirytusem, następnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać do drugiej butli, a owoce przesypać cukrem i zalać wódką. Często potrząsać naczyniem, aby ułatwić rozpuszczanie cukru. Po około dwóch tygodniach wszystko zlać, połączyć obie nalewki, przecedzić, rozlać do butelek, odstawić.


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy