Reklama

Nadziewane pieczarki

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 szklanka gęsty przecier pomidorowy
  • 1 łyżka oliwa
  • 5 łyżek tarty parmezan
  • suszony tymianek i bazylia
  • 30 dag mieszane mięso mielone
  • sól, pieprz
  • cebula
  • pół łyżeczki ostra papryka
  • 8 sztuk pieczarki duże
  • połówka czerwona papryka

Warzywa obrać, oczyścić, opłukać. Cebulę oraz paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W misce umieścić mięso mielone, dodać pokrojone warzywa, 2 łyżki parmezanu, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko razem wyrobić aby składniki dobrze się połączyły.

Z pieczarek usunąć nóżki, posiekać je i podsmażyć na oliwie, zalać przecierem, doprawić solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dusić 10 minut.

Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Kapelusze grzybów napełnić farszem mięsnym, ułożyć na sosie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypać pozostałym parmezanem.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy