Przejdź na stronę główną Interia.pl

Murzynek z konfiturą

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • szklanka cukier puder
  • owoce do dekoracji
  • 10 dag mąka ziemniaczana
  • 10 dag mąka pszenna
  • konfitura
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 6 sztuk jajko
  • 2 tabliczki czekolada mleczna
  • opakowanie cukier waniliowy

Przygotuj ciasto: 4 białka jajek ubij na sztywną pianę. Do żółtek (6 sztuk) wsyp cukier waniliowy, cukier puder i na parze utrzyj wszystko na gęstą kremową masę. Wymieszaj z białkami oraz dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy, piecz około 25-30 min w temp. 180°C. Gotowy biszkopt ostudź. 

Reklama


Biszkopt rozetnij na 2 placki. Dolny posmaruj ulubioną konfiturą i przykryj drugim plackiem. Czekolady rozpuść w misce nad kąpielą wodną (uważaj, aby miska nie dotykała wody, inaczej czekolada się zważy).

Wierzch ciasta równomiernie posmaruj roztopioną czekoladą.  Udekoruj owocami sezonowymi.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje