Reklama

Reklama

Murzynek z konfiturą

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • szklanka cukier puder
  • owoce do dekoracji
  • 10 dag mąka ziemniaczana
  • 10 dag mąka pszenna
  • konfitura
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 6 sztuk jajko
  • 2 tabliczki czekolada mleczna
  • opakowanie cukier waniliowy

Przygotuj ciasto: 4 białka jajek ubij na sztywną pianę. Do żółtek (6 sztuk) wsyp cukier waniliowy, cukier puder i na parze utrzyj wszystko na gęstą kremową masę. Wymieszaj z białkami oraz dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy, piecz około 25-30 min w temp. 180°C. Gotowy biszkopt ostudź. 

Reklama


Biszkopt rozetnij na 2 placki. Dolny posmaruj ulubioną konfiturą i przykryj drugim plackiem. Czekolady rozpuść w misce nad kąpielą wodną (uważaj, aby miska nie dotykała wody, inaczej czekolada się zważy).

Wierzch ciasta równomiernie posmaruj roztopioną czekoladą.  Udekoruj owocami sezonowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje