Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mielone dla wegetarian

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • jajko
  • kapusta włoska
  • sól, pieprz
  • 4 sztuki pieczarki
  • 3 łyżki tarta bułka
  • por
  • 1/3 seler
  • oregano
  • ziemniak
  • 4 łyżki płatki owsiane
  • marchew
  • kurkuma

Kapustę umyć, obrać ją z wierzchnich liści. Drobno poszatkować. Marchew, seler i ziemniaka obrać ze skórki. Pokroić na cząstki. Ugotować prawie na miękko. Odcedzić je, zostawiając 1/3 szklanki wywaru. Rozgotować w nim 2 łyżki płatków owsianych.

Reklama

Por przekroić wzdłuż i dokładnie umyć. Pokroić na plasterki razem z pieczarkami. Podsmażyć na oleju.

Kapustę, marchew, seler, por, ziemniaka oraz pieczarki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Połączyć z rozgotowanymi płatkami owsianymi i jajkiem. Doprawić do smaku przyprawami, pamiętając, że do kotletów należy wsypać więcej przypraw niż do dań duszonych. Gdyby masa była zbyt wilgotna, dosypać trochę tartej bułki.

Na talerzu połączyć 2 łyżki płatków owsianych z tartą bułką. Przygotowaną masę podzielić na porcje. Formować z nich kotlety i obtaczać w bułce z płatkami. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (około 10 minut). Podawać z sosem beszamelowym albo musztardowym.

Sos beszamelowy: Dwie łyżki masła roztopić, wsypać 2 łyżki mąki, dolać tyle mleka, by sos był gęsty, chwilę gotować. Doprawić.

Sos musztardowy: Do sosu beszamelowego dodać łyżkę musztardy, wymieszać, zagotować.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje