Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mazurek nugatowy na waflach

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • polewa z gorzkiej czekolady
  • 1/2 laski wanilia
  • barwniki spożywcze
  • 7 sztuk białko
  • 8 dag pistacje
  • 10 dag migdały
  • 1 szklanka miód
  • 10 dag masa marcepanowa
  • 20 dag cukier
  • 4-5 sztuk wafle (andruty)
  • 10 dag orzechy włoskie
  • cukier puder
  • 8 dag orzechy ziemne

Cukier wsypać do rondelka, dodać 5-6 łyżek wody i mieszając ugotować syrop. Pozwolić aby nabrał lekko złotego koloru.

Reklama

W osobnym garnuszku mieszając zagotować miód. Wrzący wlać do syropu cukrowego, dokładnie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę. Ustawić w garnku na małym ogniu i mieszając powoli dolewać niewielkie ilości gorącego syropu cukrowo-miodowego. Mieszać, aż masa zgęstnieje i opadnie do połowy. Wtedy wsypać posiekane orzechy, migdały oraz rdzeń wyjęty z wanilii. Wymieszać.

Ciepłą masą przekładać po 3-4 wafle. Kroić ciepłe. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladową polewę. Dwie łyżki odłożyć, resztą do połowy posmarować mazurek.

Masę marcepanową zagnieść z 3-4 łyżkami cukru pudru. Odłożyć 2 łyżeczki masy. Jedną zabarwić na czerwono. Z reszty 1/4 zabarwić na piaskowo, a pozostały marcepan na intensywnie żółto. Z żółtej masy wylepić kurczaczki lub kaczuszki. Z czerwonej zrobić im dziobki i kokardki. Kurczaczki dolepić do mazurka. Piaskową masę rozwałkować, wyciąć z niej dróżkę dla kurczaków, dolepić pod kurczakami. Odłożoną polewę czekoladową ponownie rozgrzać, umieścić w woreczku foliowym, wyciąć maleńki otworek i wyciskać polewę rysując gałązkę. Z niebarwionej masy marcepanowej zrobić kotki baziowe, końcówki pomalować czekoladą.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje