Reklama

Reklama

Mazurek makowo-migdałowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Skąldniki:

  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąaka ziemniaczana
  • lukier
  • 10 dag migdały
  • 25 dag i 20 dag mąka
  • 1/4 szklanki mleko
  • 1 łyżka bułka tarta
  • garść rodzynki
  • 5 łyżek cukier puder
  • 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 25 dag masło
  • 10 dag cukier
  • polewa czekoladowa
  • aromat migdałowy

Mąkę przesiej na blat, dodaj twarde masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekaj szybko szerokim nożem. Teraz dodaj przetarte przez sitko żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je szybko, aby zimne masło nie zdążyło się roztopić. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i schładzaj 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wylep nim prostokątną formę, formując brzegi ciasta o wysokości 3 cm. Podpiecz 10-12 minut w 170° C.

Reklama

Mak sparz wrzątkiem, następnie starannie osącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, sodę, aromat oraz mleko i wymieszaj.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową, dodaj też migdały i rodzynki. Rozsmaruj na cieście. Piecz 25-30 min w temp. 180° C. Ostudzony mazurek udekoruj lukrem i polewą czekoladową.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje