Przejdź na stronę główną Interia.pl

Letnia sałatka z kaszy kuskus

W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki dresingu:

  • Cytryna
  • Cukier
  • Olej rzepakowy – Quicker
  • Sól i pieprz

Składniki Składniki sałatki:

  • orzechy włoskie
  • 1 szt. Ogórek zielony
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka Kasza kuskus
  • 100 g Ser feta


1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić).

Reklama

2. Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.

3. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.

4. W osobnym naczyniu przygotuj dresing: 3 łyżki oleju rzepakowegor, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.

4. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj.

5. Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby.


Reklama

Reklama