Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lekkie ciasto na biszkopcie

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 500 ml mleko
  • 10 łyżek letnia woda
  • 250 g mąka krupczatka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g cukier
  • 900 g jabłka
  • 2 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 cukier cynamonowy
  • 200 g masło
  • 1 łyżka skórka z cytryny
  • 4 jajka

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Blachę wyłożyć folią aluminiową tak, by nieco wystawała ponad krawędź blachy. Rozłożyć jabłka. Posypać cukrem wanilinowym i cukrem cynamonowym (wanilinowy z dodatkiem cynamonu). Jajka ubić z wodą i cukrem na gęsty krem. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę i skórkę otartą z cytryny. Ciasto wylać na jabłka. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by biszkopt był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Reklama

Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Przełożyć do miski, posypać cukrem wanilinowym. Schłodzić. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając, dodawać porcjami schłodzony budyń. Na jabłka na cieście wyłożyć masę budyniową. Wstawić do lodówki do stężenia. Rozpuścić polewę czekoladową (deserową lub mleczną). Rozsmarować ją na kremie, odstawić do stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta rozetkami bitej śmietany i posypać posiekanymi pistacjami.




Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje