Reklama

Reklama

Kurki w winie

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 łyżka soli
  • kawałek cynamonu
  • 1 kg kurek
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • 4-6 ziaren gorczycy białej
  • pół szklanki octu 6%
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • pół szklanki octu
  • 5-6 sztuk goździków
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 sztuki liścia laurowego

Wodę zagotować z przyprawami, sola i cukrem, przykryć, gotować 5-7 minut, wlać wino i ocet, ponownie zagotować, przestudzić. Kurki dokładnie umyć, przelać na sitku wrzątkiem, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimą wodą, osączyć. Przełożyć do słoiczków, zalać marynatą, szczelnie zamknąć, zapasteryzować.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje