Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak po hindusku

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Skladniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia
  • szczypta szafran
  • pieprz
  • sól
  • szczypta kardamon
  • 1 łyżka oliwa
  • 1/2 pęczka natka pietruszki
  • 1 mały kurczak z rożna
  • 2 pomidor
  • 25 dag długoziarnisty ryż
  • świeży rozmaryn

Ryż wsyp do osolonego wrzątku, gotuj ok. 20 minut, po czym ostudź. Dodaj szafran (jeśli używasz całych nitek szafranu, zalej je chwilę wcześniej odrobiną gorącej wody). Jeśli nie lubisz szafranu, możesz go zastąpić curry.

Reklama

Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Cukinię umyj, wytrzyj do sucha i pokrój ją wzdłuż na cienkie plasterki razem ze skórką. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, po czym pokrój w niewielką kostkę.

Przygotowane warzywa wymieszaj, rozłóż w żaroodpornej formie, skrop oliwą lub olejem. Dodaj ryż, szafran oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj. Następnie oprósz wszystko solą, pieprzem oraz kardamonem.

Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, ułóż na pozostałych składnikach. Żaroodporne naczynie z warzywami i kurczakiem wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 210° C. Danie podawaj na gorąco, najlepiej przybrane świeżym rozmarynem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje