Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kremówki na herbatnikach

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 duże opakowania herbatników
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 duże opakowanie budyniu waniliowego

Brzoskwinie dokładnie osącz i pokrój w kostkę. Blachę do pieczenia wyłóż folią (aluminiową lub spożywczą). Na spodzie ułóż połowę herbatników.

Reklama

Do rondelka wlej 1/2 l mleka, dodaj masło, cukier, cukier wanilinowy i zagotuj. W tym czasie do miski wlej pozostałe mleko, dodaj żółtka, mąkę, oba budynie i zmiksuj mikserem. Gdy mleko zacznie wrzeć, przelej to z miski do mleka w rondelku. Cały czas mieszaj mikserem na dość wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje (nie powinno być grudek). Zdejmij z ognia i ostudź. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, do kremu możesz dodać 2 łyżki ajerkoniaku.

Gdy krem zgęstnieje, połowę wylej na krakersy na dnie formy. Na nim ułóż kawałki brzoskwiń i przykryj drugą częścią kremu. Na wierzch wyłóż pozostałe herbatniki. Odstaw, by krem przestygł i dobrze zgęstniał. Wierzch herbatników możesz posypać cukrem pudrem, kolorową posypką lub zrobić esy-floresy polewą czekoladową.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje