Reklama

Krem z groszkiem ptysiowym

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 łyżka mąka
  • mały pojemniczek gęsta śmietana
  • cebula
  • bulion drobiowy
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 4 łyżki masło
  • 50 dag pomidory
  • szklanka mleko
  • liść laurowy
  • groszek ptysiowy

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać 2 łyżki masła, drobno posiekaną cebulę, liść laurowy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Przełożyć do garnka i pod przykryciem, na małym ogniu, dusić pomidory ok. 30 minut.

Gdy będą miały konsystencję kremu, ponownie przetrzeć przez sito. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać mąkę i mleko, dobrze wymieszać, podgrzać. Powstały beszamel powoli dodawać do przecieru, stale mieszając. Postawić na ogniu, dodać 3 szklanki bulionu, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy