Reklama

Reklama

Krajanka z konfiturą porzeczkową

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 15 dag mielonych migdały
  • 2 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 słoiki po 225 dag konfitura porzeczkowa
  • 1 żółtko
  • 40 dag mąka
  • 125 dag cukier puder
  • szczypta mielone goździki
  • 20 dag masło
  • pół łyżeczki proszek do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Dodać masło i jajka. Wsypać goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Reklama

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 ciasta włożyć między dwa kawałki pergaminu i rozwałkować na prostokąt 32x39 cm. Zdjąć wierzchni papier, a placek razem ze spod-nim kawałkiem pergaminu ułożyć na blasze. Posmarować konfiturą porzeczkową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić na paseczki o szerokości 1,5 cm. Ułożyć z nich kratkę na wierzchu placka. Po-smarować rozmąconym żółtkiem.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 35 minut. Przed podaniem suto oprószyć cukrem pudrem.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje