Reklama

Reklama

Kotlety z fasoli

Mięciutkie, aromatyczne i wilgotne w środku kotleciki.

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • olej do smażenia
  • suszona papryczka chilli
  • 6-8 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2-3 gałązki świeżego majeranku
  • 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwa
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 1 cebula
  • 50 dag białej fasoli

Fasolę zalać wodą, namoczyć (najlepiej przez całą noc), przepłukać i ugotować. Pod koniec posolić.Odcedzić, przestudzić i zemleć. Cebulę posiekać i dodać wraz z jajkami, natką i połową bułki tartej do fasoli. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Reklama

Ulepić kotlety z masy fasolowej (jeśli nie mamy wprawy, lepiej zrobić dość małe). Obtaczać je w pozostałej bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu. Dobrze jest wlać sporo oleju na patelnię i pilnować, gdyż lubią się przypalać.

Przyrządzić sos:sok pomidorowy wymieszać ze świeżym majerankiem i łyżeczką oliwy, doprawić solą i pieprzem. Udekorować suszoną papryczką chili. Kotlety podawać z ryżem gotowanym z warzywami i sosem pomidorowym.

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: kotlety z fasoli

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje