Reklama

Reklama

Kotlet w orzechowej skorupce

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 6 łyżek drobno zmielone włoskie orzechy
  • 2 łyżki mąka
  • natka pietruszki
  • 4 sztuki piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • jajko
  • kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji
  • pomarańcza
  • olej do smażenia

Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa. Każdy kawałek posolić i popieprzyć. Włożyć w przykrytym talerzyku do lodówki na 30 minut.

Reklama

Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Pomarańczę umyć i osuszyć. Olej rozgrzać na patelni.

Przyprawione i schłodzone piersi kurczaka obtoczyć w mące, następnie w pianie z białka, a na końcu w mielonych orzechach. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, aż mięso ładnie się przyrumieni.

Gotowe kotlety podawać od razu po usmażeniu. Udekorować je plastrami pomarańczy, natką i połówkami orzechów. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje