Reklama

Kompot z suszu

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1,5 szklanki cukru
  • 10 dag suszonych fig
  • 10 dag suszonych moreli
  • 4 goździki
  • sok i skórka starta z cytryny
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 15 dag suszonych jabłek
  • kawałek cynamonu
  • 10 dag suszonych gruszek
  • 2 łyżki rodzynek

Owoce opłucz. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu (garnku, a nawet wiaderku) zalej wrzątkiem (około 4-6 l) i odstaw na dobę.

Po upływie tego czasu z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce i cukru ugotuj syrop z dodatkiem cynamonu, goździków i skórki cytrynowej. Wlej do owoców (wcześniej usuwając skórkę cytrynową), wymieszaj.

Kompot ewentualnie przypraw sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kolejną dobę. Podawaj bardzo zimny.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy