Przejdź na stronę główną Interia.pl

Keks bakaliowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 30 dag mieszanka bakaliowa
  • 5 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszek do pieczenia
  • kilka kropli olejek rumowy
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • 1 torebka cukier waniliowy
  • 50 ml likier lub rum
  • 1 kostka masło
  • 2 szklanki mąka
  • 1 szklanka cukier

Bakalie zalać rumem, odstawić na kilkanaście minut, po czym oprószyć mąką i pokroić niezbyt drobno. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę.

Reklama

Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku. Wlać olejek rumowy.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą.

Dodać do masy bakalie, wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piec około godziny w temperaturze 180°C (sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe). Keks wystudzić w pergaminie. Posypać cukrem pudrem.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje