Reklama

Reklama

Karp w galarecie

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • kilka ziarenek pieprz
  • 3 łyżki rodzynki
  • ziele angielskie
  • 1 pęczek włoszczyzna
  • 1,5 łyżki żelatyna
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 sprawiona sztuka karp
  • liść laurowy

Warzywa obierz, rybę opłucz. Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie włóż do niego pokrojonego na porcje karpia i na wolnym ogniu gotować 20 min.

Reklama

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Wywar przecedź. Rozpuść w nim żelatynę. Odrobinę galarety wlej na ochłodzony półmisek, zastudź. Na tym ułóż pokrojone na zapałkę warzywa. Zalej galaretą, zastudź.

Na galarecie ułóż dzwonka karpia (najlepiej, aby były mocno ochłodzone), posyp je resztą groszku i rodzynek. Udekoruj plasterkami cytryn. Zalej pozostałą tężejącą galaretą. Odstaw w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje