Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kapuśniak

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 łyżki masło
  • 1,5 l wywar wołowy
  • 4 sztuki ziemniaki
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 15 dag wędzony boczek
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki mąka
  • 40 dag kiszona kapusta
  • liść laurowy

Boczek pokroić w małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać, ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć

Reklama

pokrojone ziemniaki, gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać kapustę i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały warzywa z gotowania wywaru można je pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy.

W tym samym czasie przesmażyć na rozgrzanym maśle cebulę i boczek, oprószyć mąką, przemieszać i połączyć z zupą. Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, podawać oprószoną natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje