Przejdź na stronę główną Interia.pl

Indyk w maladze

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 5 ziaren czarny pieprz
  • 2 łyżeczki żelatyna
  • 2-3 sztuki białka
  • cebula
  • 15 dag tłuszcz
  • 1 kg pierś z indyka
  • do dekoracji: zielenina, winogrona, pomarańcze
  • 1 łyżka ocet 6%
  • 2 sztuki liście laurowe
  • pietruszka
  • marchewka
  • seler
  • pół szklanki wino malaga
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • 70 dag kości i nóżki cielęce

Mięso indyka natrzeć solą, nasmarować tłuszczem. Piec około 90 minut w temp. 180-200°C. W tym czasie ugotować wywar z warzyw, nóżek i kości. Przecedzić. Aby wywar sklarować, dodać białka i ocet, znów przecedzić. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Rozpuścić podgrzewając. Wymieszać z wywarem i winem.

Reklama

Mięso ostudzić, pokroić w duże plastry. Na spód półmiska nalać kilka łyżek galarety. Ostudzić. Na niej ułożyć indyka. Udekorować owocami. Zalać połową tężejącej galarety.

Resztę galarety wlać do płaskiej kwadratowej formy. Ostudzić. Następnie pokroić w drobną kosteczkę i przybrać brzeg półmiska z indykiem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje