Reklama

Reklama

Gyros

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • garść mieszane siekane zioła
  • 40 dag pierś z kurczaka
  • 4 sztuki pomidor
  • pół główki sałata lodowa
  • pół szklanki olej
  • czerwona papryka
  • 4 sztuki chlebek pita
  • 3 ząbki czosnek
  • 1-2 sztuki ogórek zielony
  • sól, pieprz

Składniki Sos

  • 1 strączek chili
  • 1 łyżeczka cukier
  • 1 puszka pomidory krojone
  • 1 łyżeczka pikantny ketchup
  • 2 łyżeczki ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • cebula

Kurczaka pokrój w paseczki, 3 łyżki oleju zostaw do smażenia, resztę wymieszaj z ziołami, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zalej mięso, odstaw na 30 minut, aby przeszło smakiem marynaty.

Reklama

Warzywa umyj, pomidory i ogórki pokrój w plasterki, a paprykę i sałatę lub kapustę w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj.

Z chlebków pita odkrój rożki, tak, by powstały "kieszonki". Pieczywo opiecz na ruszcie w temp. 180°C przez 4-5 minut. Kurczaka osącz z marynaty, usmaż na rozgrzanym oleju. Wkładaj do przygotowanych chlebków; każdą porcję przykryj kilkoma łyżkami sałatki.

W trakcie pieczenia chlebków przygotuj sos: pomidory osącz, połącz z posiekaną cebulą i chilli. Dopraw cukrem, octem, solą, pieprzem i ketchupem; wlej tyle zalewy z pomidorów, aby sos miał konsystencję gęstej salsy. Podawaj osobno.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje