Przejdź na stronę główną Interia.pl

Grillowane żeberka i nadziewana cukinia

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztarda
  • 1 sztuka cytryna
  • 2 sztuki cukinia
  • 1 ząbek czosnek
  • 150 g pomidor
  • 4 sztuki grube żeberka wieprzowe
  • 2 łyżki miód
  • 2 łyżki oliwa z oliwek

Musztardę i miód wymieszać. Żeberka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Kłaść na rozgrzanym grillu i opiekać 20 minut od czasu do czasu obracając i kilkakrotnie smarując pastą z miodu i musztardy.

Reklama

Cukinię umyć i przepołowić. Obie połówki trzy razy naciąć wzdłuż i położyć na folii aluminiowej. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i włożyć do ponacinanych cukinii. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć do sucha a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce. Czosnek, skórkę z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać cukinię a następnie grillować 10 minut.

Doskonale smakuje ze świeża sałatą, bagietką i różnymi dipami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje