Reklama

Reklama

Grillowane szaszłyki z łososia

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 600 g kolorowa papryka
  • 1-2 główki czosnek
  • 4 łyżki sos chilli
  • pieprz
  • 3 łyżki sok z limonki
  • ogórek zielony
  • 8 łyżek oliwa z oliwek
  • 30 g orzeszki pinii
  • sól
  • 1,5 kg filet z łososia
  • 2 sztuki limonka
  • 2 łyżki ocet
  • listki laurowe

Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Skropić sokiem z limetki, posolić. Limetki umyć, pokroić w dość grube plastry. Ząbki czosnku przekroić na pół. Przygotowane składniki i listki laurowe nadziewać naprzemiennie na patyczki. Skropić 6 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić.

Reklama

Paprykę i ogórek na sos pokroić w bardzo drobną kostkę. Orzeszki pini zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przygotowane składniki wymieszać z sosem chili, 2 łyżkami oliwy z oliwek i octem. Doprawić solą i pieprzem.

Szaszłyki opiekać na rozgrzanym grillu przez 10 minut. przyprawić pieprzem. Szaszłyki podawać z sosem. Doskonale smakują ze świeżym chlebem i grillowanymi warzywami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje