Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Grecka fakesa - zupa z soczewicy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 6 porcji:

  • 1-2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • sól
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 30 g zielona soczewica
  • ziele angielskie
  • 2 sztuki cebula
  • 3 sztuki marchewka
  • 1 ząbek czosnek

Soczewicę opłucz na sicie pod strumieniem bieżącej wody. Przełóż ją do garnka, zalej 3 litrami wody i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij szumowiny, dodaj kostki rosołowe, listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj soczewicę do miękkości (15-20 min) na wolnym ogniu bez przykrycia.

Reklama

W tym czasie zetrzyj na tarce obraną marchewkę. Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Smaż je na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszklą, dorzuć na patelnię startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę razem, po czym dołóż koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Po 5-7 min warzywa z patelni przełóż do garnka z gotującą się soczewicą.

Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy dopraw ją do smaku, dodaj majeranek. Po rozlaniu na talerz udekoruj świeżymi ziołami. Grecka zupa z soczewicy fakesa doskonale smakuje podana z pieczywem skropionym oliwą oraz z plastrami sera feta.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje