Reklama

Gorąca czekolada

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 10 dag śmietanki kremówki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobniutko posiekaj. W garnuszku zagotuj mleko z cukrem oraz kakao. Wsyp przygotowaną czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu, energicznie mieszaj (najlepiej trzepaczką) do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku.

Ochłodzoną kremówkę wlej do miski, dosyp cukier waniliowy i ubij na sztywno. Aby śmietanka łatwiej i szybciej się ubiła, miseczkę i trzepaczkę ochłodź w lodówce. Gotową śmietankę przełóż do szprycy. Gorącą czekoladę przelej do filiżanek. Wierzch polej likierem i na środku wyciśnij rozetkę ze śmietany.

Reklama

Czekoladę, w zależności od upodobań, możesz przyprawić, dodając np. przyprawy korzenne (wanilię, cynamon, goździki, kardamon). Smak napoju wzbogaci także syrop miętowy, likier wiśniowy lub pomarańczowy, a nawet szczypta chili (lub sosu Tabasco!).

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy