Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gołąbki z kaszą

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki składniki na sześc porcji:

  • 1,5 szklanki wywar warzywny
  • 2 sztuki cebula
  • 30 dag kasza drobna
  • 1 łyżeczka mąka
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • sól
  • 1 mała główka kapusta biała lub włoska
  • majeranek
  • 2 łyżki olej
  • 1 łyżka masło
  • świeżo mielony biały pieprz

Ugotuj kaszę. Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na oleju.

Reklama

Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do lekko osolonego wrzątku. Sparz, wyjmij, oddziel liście, pościnaj zgrubiałe nerwy. Kaszę odcedź i połącz z cebulą, dopraw majerankiem, solą, pieprzem. Farsz nałóż na liście. Brzegi liści załóż do środka, całość zwiń w gołąbki. Ciasno ułóż je w dużym garnku. Zalej połową wywaru i duś na małym ogniu.

Zrób sos: w rondelku stop masło, dodaj mąkę, zasmaż, nie rumieniąc. Rozrób resztą wywaru. Dodaj koncentrat, grzej, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków pod koniec duszenia.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje